বহু বিকল্প ভিত্তিক প্রশ্ন পরিচিতি ও অনুশীলন class 10 English | model activity task class 10 english


সুপ্রিয় বন্ধুরা,

আজকের পোস্টে মাধ্যমিক English বহুবিকল্পভিত্তিক প্রশ্ন পরিচিতি ও অনুশীলন (Bohubikalpo Vittik Prashno Porichiti o Anusilon Class 10) আশা করি আপনি ভাল করছেন এবং আমাদের আগের বাংলা, ভৌত বিজ্ঞান, জীবন বিজ্ঞান, ইতিহাস কোশ্চেনের অ্যানসার উপভোগ করেছেন.  English বহুবিকল্পভিত্তিক প্রশ্ন পরিচিতি ও অনুশীলন টি শেয়ার করলাম যেটির মাধ্যমে তোমরা ইতিহাসের বহুবিকল্পভিত্তিক প্রশ্ন উত্তর অল্প সময়ে করতে সহযোগিতা করবে। সুতরাং সময় নষ্ট না করে নীচে দেওয়া English কোশ্চেন এর উত্তর গুলো পড়ে নাও

নিচের বিষয়ভিত্তিক কোশ্চেনের অ্যানসার দিয়ে আছে। যে বিষয়ে উত্তর দেখতে চাও Click করে দেখে নাও

1.

a) 1 didn’t knew this would happen.
b) I hadn’t knows this would happen.
e) I did knew this would happen.
d) I didn’t know this would happen.

Answer :- d) I didn’t know this would happen.

 

2.

a) If you had called him, he would come.
b) If you would called him, he would come
c) If you had called him he would have come
d) If you will be calling him, he will have come.

Answer :- a) If you had called him, he would come.

 

For Q. Nos. 3, 4, choose the correct alternative:

3. A @ B

In this expression, ‘A’ and ‘B’ are two boxes, and @is a ball then @is appropriately represented by the word
D) among
b) between
(c) in
d) over

Answer :- b) between

 

4. XQ

In this expression, if ‘X’ is a man and ‘Q’ is a street lamp then ‘Q’is appropriately represented by the word
a) on
b) over
c) above
d) out

Answer :- c) above

 

For Q. Nos. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, choose the correct alternative:

5. After six months, you can also speak English….. me.

a) around

b) about

c) without

d) like

Answer :- c) without

 

6.

All the winners…. prizes tomorrow

a) will give

b) will be giving

c) will have given

d) will be given

Answer :- b) will be giving

 

7. Before you gave answers, our teacher….. them to us.
a) had sent
b) will send
c) was sending
d) send

Answer :- b) will send

 

8. Cut this apple………..that knife
a) with
b) by
c) into
d) in

Answer :- a) with

 

9. Do you always go to school… foot?
a) by
b) with
(c) on
d) walking

Answer :- (c) on

 

10. Elders……..
a) should have been respected
b) should be respect
c) should respect
d) should be respected

Answer :- d) should be respected

 

11. Have’… generally used with plurals.
a) your
b) is
c) yours
d) are

Answer :- b) is

 

For Q. Nos. 12, 13, choose the correct alternative to complete the correlations:

12. Goose: Gander :: Bee: …….
a) Ant
b) Doe
c) Drone
d) Calf

Answer :- c) Drone

 

13. Lord: Lady Ram:
a) Ewe
b) Lob
c) Lumber
d) Rames

Answer :- a) Ewe

 

For Q. Nos. 14, 15 & 16, choose the correct Narration Change of the given sentences:

14. He said to me, “I am ready”
a) He told to me that he is ready.
b) He told me that he was ready.
c) He told me that I am ready.
d) He told me that I will ready.

Answer :- b) He told me that he was ready.

 

15. They said, “We can not live without oxygen”
a) They said that we can not live without oxygen.
b) They said that they can not live without oxygen.
c) They said that they would not live without oxygen.
d) They says that they can not live without oxygen.

Answer :- b) They said that they can not live without oxygen.

 

16. Rahul said to me, “We are mortal”.
Rahul said to me that we are mortal.

a) Rahul said to me that we are mortal.

b) Rahul says to me that we are mortal.
C) Rahul said to me that we all are mortal.
d) Rahul said to me that he and I are mortal.

Answer :- a) Rahul said to me that we are mortal.

 

For Q. Nos. 17 & 18, choose the correct Voice Change of the given sentences:

17. Sahil Sharma makes tea.
a) Tea is made by Sahil Sharma.
b) Tea is made by the Sahil Sharma.
c) Tea was made by Sahil Sharma.
d) Tea has made by Sahil Sharma.

Answer :- 17. Sahil Sharma makes tea.

 

18. My friends are watching the match.
a) The match is watched by my friends.
b) The match had being watched by my friends.
c) The match is being watched by my friends.
d) The match has being watched by my friends.

Answer :- c) The match is being watched by my friends.

 

For Q. Nos. 19, 20 & 21, the sentences are divided into four parts. Mark the part that has error. If the sentence has no error mark (D):

19. I did not know where they were going (A)/nor could I understand (B)/ [su_button url=”https://kalikolom.com/bangla-gk-question-answer/” style=”noise” background=”#f4f4f0″ color=”#010c22″ size=”4″ radius=”0″]why had they left so soon. (C)/[/su_button]No error(D)

Answer :- why had they left so soon. (C)/

 

20. [su_note note_color=”#aea66f” text_color=”#010916″]He walked five miles which are really a great distance (A)/[/su_note] for a man like him (B)/ who is not only old but also ill. (C)/ No error (D)

Answer :- He walked five miles which are really a great distance (A)/

 

21. Now, it can be easily said (A)/ that the population of this city is greater (B)/ than any other city in India. (C)/[su_note note_color=”#aea66f” text_color=”#010916″]No error (D)[/su_note]

Answer :- No error (D)

 

For Q. Nos. 22, 23, 24, choose the correct sequence of the following sentences :

22

P : youngsters in the cities and the villages

Q : the effect

R : of the cinema

S : on the school and college going is sometimes unhealthy
a) PROS
b) QRSP
c) QPSR
d) RQSP

Answer :- b) QRSP

 

23.

P : not indeed in the sense that education has been universal
Q : our country has been a land of learning
R : and the learned man has been held in higher esteem than the warrior or administrator
S : but in the sense that education has been universal
a) QRSP
b) RSPQ
c) QPSR
d) RQSP

Answer :- c) QPSR

 

24.

P : to protect vegetables from cold

Q : in view of the prevailing weather conditions

R : farmers to smoke their fields during the night

S : agricultural experts have advised
a) PROS
b) QSRP
c) RPSQ
d) SPQR

Answer :- b) QSRP

 

Sheetal never failed to go to school. She loved to study, and be with her friends. Nila and Kim were her two friends, with whom she played. She was a decently behaved girl.

Now, answer Q. Nos. 25, 26, 27, 28 by studying the Pie-chart:

25. Which number represents the Main Verbs?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer :- d) 4

 

26. Which number represents Adjectives?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer :- a) 1

 

27. Which number represents Proper Nouns?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer :- d) 4

 

28. Which number represents Adverbs?
a) 1
b) 2
c) 3
(d) 4

Answer :- d) 4

 

Q. Nos. 29, 30 are based on Writing Skills

29. Shabnam used the word ‘Countersigned’ at the end of her writing. What has she written?
a) Newspaper Report
b) Letter
c) Notice
d) Biography

Answer :- c) Notice

 

30. Pramod used many Linkers in his writing. Most probably, he has written a_____
a) process
b) story
c) dialogue
d) notice

Answer :- a) process

 

Reading Comprehension

For Q. Nos. 31, 32, 33, 34, 35, read the passage carefully:

[su_note note_color=”#cdc806″ text_color=”#010916″]A bunch of Class X students took home lessons on how to stay safe during lightning and storm. Kolkata Cloud Chasers, a group of professionals who love to track, photograph and document storm and clouds, conducted a session with students of Mahadevi Birla World Academy on Thursday. The students were shown photographs of clouds in the city and outside. The experts advised the students to stay indoors, unplug electronic gadgets and not to stand under a tree when lightning strikes. There has been two recent lightning deaths in the city. Debabrata Pal, aged 21 years, died after he was struck by a bolt of lightning during cricket practice at Vivekananda Park in June. Ajay Mallick, aged 27 years, was struck by lightning on the Maidan in July. Nupur Ghosh, the Vice-Principal of the school, talked about the usefulness of such interactions. She told that such interactions were important for children so that they become prepared to deal with the dangers of lightnings and storms in real life. Debarshi Duttagupta, who was the main speaker, addressed an audience of 210 students and asked them to play the role of teachers to their parents, brothers and sisters when then go home.[/su_note]

Choose the correct alternative:

31. The students were of
a) Class XI
b) Class IX
(c) Class XII
d) Class X

Answer :- d) Class X

 

32. The interactions were held on
a) Sunday
b) Friday
(c) Saturday
d) Thursday

Answer :- d) Thursday

 

33. The students belonged to
a) Birla Academy
b) World Academy
c) Mahadevi Birla World Academy
d) Mahadevi Academy

Answer :- c) Mahadevi Birla World Academy

 

34. The age of Debabrata Pal was
a) 21 years
b) 27 years
c) 20 years
d) 22 years

Answer :- a) 21 years

 

35. The most suitable to the passage is a) Death of Two citizens in Lightning
b) Natural Disasters
c) Lessons on Lightning for Students
d) Aftereffects of Lightning

Answer :- c) Lessons on Lightning for Students

 


7 thoughts on “বহু বিকল্প ভিত্তিক প্রশ্ন পরিচিতি ও অনুশীলন class 10 English | model activity task class 10 english”

    • মূল্যবান মতামত প্রদানের জন্য আপনাকে অনেক অনেক ধন্যবাদ!

      Reply

Leave a Comment